Будь ласка, оцініть, навівши мишку на шкалу:
( 4.5 | 19 голосів )

Відомий проповідник Ростислав Шкіндер під час десятого молодіжного з'їзду ХВЄПУ проголосив проповідь, яка торкнулася тисячі юних сердець. Редакція "Джерело" охоче публікує фрагменти цієї проповіді.

Я одного разу поставив собі запитання: які найголовніші моменти в служінні. Я знайшов, що найголовніше - це прийняти від Нього слово. Бо ми прийшли до Бога, і Він хоче нам передати своє слово. А Його слово - це мудрість, Його слово - це сила.
Найприємніше для Бога, коли слово Його падає на добрий грунт. Бог зі Своїм народом має спілкування і має слово до Свого народу, щоби Свій народ благословити Своїм словом.
Отож, звернемося до скарбниці Божої мудрості – Біблії – і будемо черпати звідти сили, мудрости.
“Тепер же до Того Я йду, Хто послав Мене, і ніхто з вас Мене не питає: Куди йдеш? Та від того, що це Я сказав вам, серце ваше наповнилось смутком. Та Я правду кажу вам: Краще для вас, щоб пішов Я, бо як Я не піду, Утішитель не прийде до вас. А коли Я піду, то пошлю вам Його. А як прийде, Він світові виявить про гріх, і про правду, і про суд: тож про гріх, що не вірують у Мене; а про правду, що Я до Отця Свого йду, і Мене не побачите вже; а про суд, що засуджений князь цього світу” (Ів.16:5-11)
“І вблагаю Отця Я, і Втішителя іншого дасть вам, щоб із вами повік перебував, Духа правди, що Його світ прийняти не може, бо не бачить Його та не знає Його. Його знаєте ви, бо при вас перебуває, і в вас буде Він. Я не кину вас сиротами, Я прибуду до вас!” (Ів.14:16-18).
Існує декілька ступенів наближення Бога до людини.
Спочатку Бог мав приємне спілкування з Адамом і Євою. Коли гріх цієї пари розділив людину з Богом, це спілкування було втрачене. І зло взяло великий верх, такий верх, що Бог знищив той світ, залишивши лише 8 людей.
Ми бачимо кроки Божі, як Бог йде до людини. Бог не залишився на небесах, а йде до людини. Через Авраама Бог почав трохи являти себе людству. Через закон Мойсея Бог явив себе Ізраїлю, розказав про себе, як Йому догодити, що Він любить, що не любить, від чого може захистити. Ще один крок: Бог явив себе через Сина Свого Ісуса Христа.
І Син Божий виконав велику місію: явив Божу любов ділом. Ця любов стала явною для нас. І Син сказав про Духа Святого: він прославить мене. Тому наступним кроком Бога до людини – Ісус Христос вселився у серце людини Духом Святим. Ісус Христос є дорога в небо, Він спасає, а Дух святий це спасіння помножує і веде нас до вічності.
З едемського саду оці розірвані стосунки з Богом відновленні через Ісуса Христа в наших серцях. Перешкоди немає. Спілкуємося з Богом, скільки нам хочеться, скільки хоче наша душа.
Христос каже: Я іншого Утішителя пішлю. Душа не заспокоїться, доки не знайде миру у Творці. Щось є в нашій душі, що ніщо не може заспокоїти її, ніщо не може її втішити, окрім її Творця. І тоді в повній мірі душа є блаженна, сповнена щастям. Вся душа радіє, торжествує, все нутро співає. Щось відбувається таке, що словами не можна описати, немов душа піднімається до третього неба.
Задоволення світу цього – це дешеві речі. Ісая каже “Що ви віддаєте срібло за те, що не будує (Ісая) Не віддавайте срібла свого за пусті речі.
Коли дух Божий на тебе зійде, тоді ти наповнишся такою радістю, що не будеш шукати іншого задоволення. Бо це дух Божий співає у нашому серці. Це вища міра щастя, задоволення, коли дух Божий сповнює душу.
Першим кроком до Бога є покаяння. Але якщо на цьому зупинитися, то можна впасти, не скуштувавши всіх задоволень, які дарує Бог людям. Другий крок – це водне хрещення, укласти заповіт з Богом.
Третій крок: прийняти Духа Святого у своє серце. В Ефесі і в Самарії люди покаялися, прийняли водне хрещення, і їм одного бракувало: Духа Святого. І коли вони прийняли Духа Святого, тоді отримали повноцінне життя в Ісусі Христі. Але і це ще не все.
Наступним кроком є сповнення Духом Святим, життя в Дусі.
Отже, покаяння, водне хрещення, духовне хрещення і життя в Дусі. В цьому є повнота радості в Ісусі Христі.
Коли людина сповняється Духом Святим, береже Дух Святий в своїй середині, Дух святий в ній має свободу – оце є християнство, коли людина може в повній мірі збагнути, пережити Бога. Вищі почуття небесні сходять на людину, яка сповнена Духом святим.
Ці переживання, які дає людині Бог, настільки прекрасні і сповнені добром для людини, що починає сіяти її обличчя, починає співати душа загоюються рани, з’являється оптимізм, по новому вона дивиться у майбутнє, бо Бог живе у цій людині і Він невгашений у ній, не ображений у ній і перетворює цю людину в образ Ісуса Христа. Ось такі переваги ми маємо у Христі Ісусі.
Коли я так думаю, тоді зрозумілими стають слова Христові: “Краще для вас, щоб пішов Я”. Я довго не розумів цих слів. Може краще би було, щоби Він жив в Ізраїлі: Він би зціляв немічних, проповідував, можна би було з’їздити до Нього в Єрусалим.
Це питання мене мучило до цих пір, доки я не прийняв Духа Святого.
Я з дитинства віруючий, восьмий у сімейному списку. І я півтора року просив Духа Святого і не получав. Але коли я поправив своє життя, виправив у своєму житті те, що мішало Духу Святому поселитися у моєму серці – Він прийшов до мене. І тоді я сказав: Ти правий. Якби Ти фізично був поруч, я би можливо обняв Тебе, взяв Тебе на руки. І все. Але Він увійшов у мою душу, і всередині моїй є утіха, є огонь, є вода, є єлей, є голуб, є світло, є печать, всередині моїй живе Всемогутній Бог!
Якби Христос був на землі, то міг би спілкувати з кимось одним. А Дух Святий має властивості Божества, Він не зв’язаний тілом: Він всюди присутній, Він сьогодні потішає, підтримує.
І тому знову кажу: краще, що Ісус пішов. І це сталося. І це прийшло до наших днів. Ми не сироти.
Я можу десь трішки зрозуміти того, хто говорить ті слова, але всередині він сирота.
Ваша душа не грає для Бога? Немає того глибокого задоволення, коли душа кричить: “Святий, Святий, Святий, вклоняюсь Тобі!”? Вам потрібен Дух Святий!
Він є нашим Утішителем. Він утішить краще материнської утіхи. З Ним можна просто сидіти мовчки, можна плакати, можна співати.
Вам потрібен Бог. Ви покаялися, ви вступили в заповіт з Богом, щоби палати огнем Божим, щоби горіти для Нього і запалювати інших. Вам потрібен Дух Святий! Ревнуйте, прагніть, кричіть до Бога, не заспокоюйтесь, переглядайте своє життя, освячуйте своє життя. Може щось заважає жити Духу Святому вільно-вільно і Він не йде туди.
Я зробив висновок для себе, чому я півтора року не міг отримати Духа Святого, я плакав, молився, і я як той закритий стакан. Я ходив, переживав, я не раз сумував – чому?
І сьогодні я розумію, чому я не міг отримати Духа Святого.
Якби тоді Бог дав мені Духа Святого, я би його ображав, я би його вгашав. Бо мої пожадливості були дуже відкрито виражені, вони керували мною. І Бог бачив, що я ще не загнуздав свою плоть. Я ще не розумів, що таке прийняти Бога у своє серце! Я дякую Богу, бо Він вчив мене, як батько, чекав, доки я усвідомлю це все.
Ніхто так не прославить Бога, як Дух Святий. Чим більше Бог прославлений у твоєму житті, тим більше Бога у твоєму житті. Він сказав: “Прославляючих Мене, Я прославлю. Він приходить і являє славу Свою в нас.
І я підбадьорую тих, хто є сиротами сьогодні, не відчуває Духа Святого у своєму серці.
Коли ви залишилися десь наодинці, і вам не хочеться молитися, читати Біблію – шукайте Бога і чекайте Бога, поки Він прийде до вас. Не втрачайте надії.
Я хочу звернутися до тих людей, які є вже хрещені Духом Святим.
Якщо у вас таке саме переживання: був день, був час, коли Бог хрестив вас, але ви не переживаєте цієї радості в Дусі Святому. І я це також переживав. Були часи, коли вогонь погас у моєму серці, занявся непотрібними речами. І коли проповідник так гарно розказує, як добре жити в Дусі Святому, роз’яснює, розтолковує. А я дивлюся на нього, погоджуюся: гарні слова, але в серці цього нема! Я задавався питанням: я хрещений Духом Святим, але чому в мене немає радості, щоби вона рікою лилася?
Друзі, хрещення Духом Святим – це не зупинка. Потрібно йти далі.
Наступним кроком є вчитися жити в Дусі Святому, вчитись сповнятися Духом Святим, пізнати, що таке наповнення Духом Святим на практиці: чи обов’язково мають бути якісь високі почуття, як колись, як приходить Дух Святий, як дати Йому свободу, як Його не засмутити, розуміти, як догодити Духу Святому. Потрібно вивчати це. І це є не менш важко і важливо, аніж отримати хрещення Духом Святим.
Я одного разу намалював собі таку картину: щоби дати свободу Духу Святому у своєму серці, я повинен так ходити, ніби я несу повну склянку води. Якісь різкі рухи, діла плоті – і вода виливається. Коли я пішов по житті і роблю якісь неправильні речі – я втрачаю присутність Божу.
Можна виділити три рівні Божої присутності.
1. Бог всюди присутній.
2. Бог поселяється в серце людини – духовне хрещення.
3. Дух святий сповнює людину.
Існують такі прості, буденні вороги, які крадуть у нас Боже благословіння, які вгашають Дух Святий. Вони настільки є простими, що ми часом не звертаємо на них уваги (з притчі про сіяча):
1. Терни.
2. Богатство.
3. Інші розваги, турботи світу цього.
Але перше, ніж розглянути ці причини втрати благословіння, розглянемо також три речі, які нас наповнюють Духом Святим?
1. Молитва.
Бог працює, коли людина молиться. Це є добрий час Богові працювати в цьому серці. І Він там працює, наставляє, підкріпляє, потішає.
2. Особисте вивчення Біблії.
Коли людина досліджує Біблії, тоді Бог дуже добре працює над розумом людини. “Усе Писання Богом надхнене, і корисне до навчання, до докору, до направи, до
виховання в праведності” (2Тим.3:16).
Коли людина читає Слово, роздумує над Словом, Бог відкриває свою волю.
І думка про Слово так зарядить, така сила приходить. Коли людина читає Слово, Бог показує, що потрібно змінити у нашому житті. Біблія – це не просто книга знань.
Слово Боже дає силу поправити нам своє життя. Але потрібно читати її щодня, приймати як манну небесну.
3. Свідчення іншим людям.
Роздуми про Ісуса, слова про Ісуса завжди серцю приємні, приємні Духу святому.
Коли ми свідкуємо іншим, то Дух Святий наповнює серце наше спокоєм.
Коли ми не свідкуємо людям, то ми закриваємо краник Божий і Дух Божий не може рухатися у нас. І тоді душа в повній мірі наповнена Богом, і ці слова про радість і любов не є чужими, бо ми переживаємо ці почуття.

Ось основні моменти, коли Дух Святий може сповнювати серце людини: особиста молитва, особисте вивчення Біблії на фундаменті святого життя.
Тепер розглянемо ці речі, які викрадають у нас Боже благословіння.
1. Суєта світу цього.
Суєти у нас завжди буде багато, бо ми на землі. І це потрібно, але не на шкоду служіння. Потрібно планувати свій час: коли працювати, а який час присвятити молитві, читанню Слова Божого. Якщо не сплануєте свій час – вам не залишеться часу для Бога. Ще ніхто ніколи не сказав на смертному одрі: я мало часу приділив бізнесу.
2. Багатство – весь свій час присвятити бізнес-проекту.
Кажуть в народі: час – це гроші. Правильно кажуть, бо час можна обміняти на гроші, але часу за гроші не купиш. Час має таку властивість: або ти його правильно використовуєш, або ти його безповоротньо втрачаєш.
3. Задоволення світу цього.
Третій ворог особливо стосується молодих людей.
Сьогодні першим ворогом, який пожирає час, є телевізор. Там стільки всяких програм: подивився – і час втрачено. Багато є християнських фільмів, які також забирають час. Вони ніколи не принесуть такої користі як читання Біблії чи молитва.
Телевізор помимо того, що краде час, впроваджує окультну практику, бо там багато є прихованого сатанізму. Він пропагує аморальність, розпусту. Він б’є по моралі і мораль розпадається. Сьогодні існує потужна індустрія, яка спрямована на те, як викликати збудження у протилежної статі.
Інтернет – це другий ворог, який пожирає час. Так, є християнські сайти, хороші статті, але дуже багато часу він пожирає.
Ще один ворог – це хоббі: ігри, пікніки, дні народження, відпочинок. Різні захоплення бувають і я не проти цього. Але нехай вони займають трішечки нашого часу.
Футбол – це такий великий і всемогутній сьогодні ідол, який пожирає багатьох людей. Ти покричи дві години, а тоді спробуй стати на коліна і побачиш різницю. Душа немов в холодильнику побувала. Душа стає сиротою. А тоді кажеш: “Щось не можу сконцентруватися”, а в серці думка: “наша взяла”.
Я не ставлю ніяких рамок, але я говорю про тверезий вибір: вибираю, куди використовую свій час. І ми молодь у молодих роках куємо своє майбутнє.
Хіба мало було хлопців, що Бог вибрав Давида? Хіба мало було дівчат, що Господь вибрав Марію? Одне, що Він знайшов у них: це серце, яке прагне до Бога.
Особиста молитва, особисте читання Слова – сюди вкладайте свій час. Коли людина молиться, читає Слово Боже, свідкує іншим людям – Бог трудиться над нею. Їй легко йти за Ним, бо її підтримує вогонь Божий, додає їй сил.
Хто тобі заважає молитися, хто тобі заважає Біблію читати?
“Від днів же Івана Христителя й досі Царство Небесне здобувається силою, і ті, хто вживає зусилля, хапають його.” (Матв.11:12). А хто не прикладає зусиль – Царство Боже мимо нього проходить. Тож не засмучуйте Духа Святого. А як це образити Духа Святого? Читаємо: “І не засмучуйте Духа Святого Божого, Яким ви запечатані на день викупу. Усяке подратування, і гнів, і лютість, і крик, і лайка нехай буде взято від вас разом із усякою злобою.” (Еф.4:30). Коли християнин дає місце плоті, і в нього є злоба, образа, крик, то цим він засмучує Духа Святого.
Можна ще засмутити Духа Святого словами. Є слова гнилі, є слова зайві, є слова скверні, є слова пусті, є жарти, про які Біблія каже: “вам не личить”. Будьте небагатослівні, нехай ваші слова будуть приправленні сіллю, щоб вони були на збудування.
Молодь, яка не пильнує за устами, вона може согрішати – і це засмучує Духа Святого.
Ще одне. Коли ми шукаємо Духа Святого, ми часом шукаємо приємних почуттів. Але написано, що ніхто не знає, коли Він приходить і коли відходить. Не завжди присутність Духа Святого пов’язана з якимись почуттями. Не завжди на підйомі тоді почуття, не завжди на висоті я. Не можна пов’язувати сповнення Духом Святим з нашими почуттями.
Ще раз хочу наголосити: для того, щоби сповнятися Духом Святим, нам потрібна молитва і Слово Боже.
Біблія десятки разів закликає нас вивчати Слово. Бог завіряє, що це Слово приведе вас до успіху і благорозумія, до потоків вод чистих. Запевняє, дає гарантії. Біблія закликає нас постійно думати над Словом Божим.
Про що ми думаємо цілими днями? Ми не завжди можемо читати Слово Боже, але розмувати над ним повинні.
Якщо навіть на зібранні твої думки десь блукають, то що тобі про життя говорити? Що є у твоєму розумі тоді? Хаос.
Коли я не думаю про Нього, чи люблю я Духа Святого?
Чи може зі мною сталося те, що з Ефеською церквою: втратила першу любов.
Якщо ти кажеш, що тобі потрібен Дух Святий, але чи потрібен Він тобі, коли я дивлюся на твоє життя і ти не думаєш про Бога, не пробуваєш у Слові Божому.
Пробувати у молитві, вникати у Біблію, наповнювати розум Словом Божим – це головні заповіді Божі. І коли я дозволив багатству, суєті, розвагам заполонити своє серце, зайняти свій розум, а тоді приходжу до Бога і кажу: “я хочу Духа Святого”. Покайся, друже! Переміни життя своє. А що таке покаяння – це зміна твого життя.
Тобі потрібне покаяння, народження згори, увійти в заповіт з Богом, бо ти можливо вже вийшов з нього. Що це за чоловік, який за жінку не думає? Тоді у нього почуттів до неї немає.
Якщо немає у тебе насолоди при читанні Біблії – що трапилося? Світ зайшов у твою душу – ось що трапилося! Потрібне покаяння! Приділи увагу молитві, Слову Божому, а особливо перевір свої думки, про що ти роздумуєш цілими днями, коли лягаєш спати, коли пробуджуєшся. А служителі рвуть своє горло, щоб привести до молитви, до покаяння, бо страхи мучать, прагнучи привести до пробудження, а його немає. Чому? Світу багато у твоєму серцю. Світ це робить у нас. Ти засмучуєш Духа Святого. Він кличе тебе, чекає, хоче навчити тебе через молитву, через Слово Боже, а ти не молишся, не читаєш, не роздумуєш над словом, а сидиш і дивишся телевізор чи граєш у футбол. Ти кажеш: “я тебе люблю”, а кому потрібна така любов. Ми можемо казати, можемо багато казати, але Бог не лише говорив, а сказав і ділом показав. І ти ділом покажи свою любов.
Друзі, християнство – це не гра, це не обряд, це не релігія. Це відносини з Живим Богом за певними правилами Божими, які у Біблії записані. І коли я живу згідно цих правил, я маю Бога, а коли я половину порушую, а світло Духа Святого не хочу прийняти у своє життя – на жаль, не вийде. І тоді все життя людина ходить у церкву, член церкви, а помирає з хулою на Бога. Чому? Він ніколи не мав Бога в розумі, він ніколи не мав Бога в серці. Бог дарував Духа Святого, а диявол у нього забрав.
Скільки ми часу проводимо у молитві? Скільки часу читаємо Біблію? Скільки роздумуємо над нею? Нам потрібно жити за правилами. Дорогі друзі, я б’ю в корінь. Сьогодні день покаяння, день примирення з Богом. Господь каже: “вони устами наближаються до Мене, а серце їхнє далеко від Мене”.
Коли ти співаєш Йому пісні, а про Нього не думаєш, слово Боже не вивчаєш – ти далеко від Бога. Не може Дух святий діяти у такому серці. Дух Святий засмучений у твоєму серці. Він цілими днями говорить до серця: “дитино Моя, молися, дитинко Моя, читай Біблію, дитино Моя, дитино Моя...” А дитина пожадливістю наповнена. Бо футбол, бо кіно, бо розваги, бо те, бо се.
Як живеться Духу Святому у твоєму серці?
Дай свободу Духу Святому у твоєму житті. Не сади Його у клітку, не сковуй Його, не сади Його в рамку. Хто може вітер загнуздати?
Корись Духу Святому. Тоді ми будемо Давидами, Маріями, Седрахами, ми будемо мужами віри.
Сьогодні могутні корпорації через рекламу буквально силою заставляють нашу націю впиватися. А скільки аморальності є в нашій нації. Коли ми будемо мовчати – підніметься мусульманство. Коли добрі люди не противляться злу - це вища форма зла. Наш обов’язок спасти своє покоління, свою націю. Як? Коли ми будемо сповнені Духа Святого - Він нам підскаже!
А якщо у нас лише буде на устах: я Тебе люблю, але Біблію забув, молитву забув, тоді віра наша на нулю перебуває.
Друзі, наше завдання – вирости. А як можна вирости без Духа Святого, без Біблії, без молитви? Давайте не будемо лукавити перед Богом. Коли потрібно нам щось змінити у своєму житті – то каймося, виправляймо, і Дух Святий нам допоможе.


Поділитися:
[+]
Сподобалось
18

Коментарі 

 
0 #3 03.02.2015 21:33
tv682006@ramble r.ru сюда скиньте если есть
Цитувати
 
 
0 #2 03.02.2015 21:32
У вас есть видео этой проповеди? Можете скинуть? У меня есть вторая часть, хотелось бы первую найти.
Цитувати
 
 
0 #1 12.05.2014 09:21
хочу скачувати інформацію
Цитувати
 

Додати коментар


Захисний код
Оновити