Будь ласка, оцініть, навівши мишку на шкалу:
( 3.9 | 71 голосів )

Правдива історія про шлях людини до Бога через самотність і життєві труднощі

 

Дивовижна історія Робінзона Крузо, мабуть, кожному знайома із дитинства. Роман Даніеля Дефо про моряка, який 28 років жив на безлюдному острові, входить у шкільну програму. Але мало кому відомо, що теперішні російські та українські переклади цього твору значно відрізняється за своїм змістом від оригіналу. Справа в тому, що основний задум Дефо полягав у висвітленні не лише проблеми виживання людини у диких, непристосованих умовах, а й її шляху до Бога.

В оригінальному тексті Робінзон постійно молиться і просить у Бога підкріплення своїх духовних та фізичних сил. Кожна сторінка містить не лише опис життєвих труднощів, з якими зустрічається людина, а й її духовні переживання. Робінзон був дуже богобійною людиною і не починав жодної справи, не звернувшись у молитві до Всевишнього. Більше того, західні дослідники творчості Даніеля Дефо стверджують, що в романі у неявному вигляді ведеться безперервний діалог головного героя з Богом. І не можливості людини звеличуються у цьому творі, а прославляється Господь, який допомагає людині вижити у найскладніших обставинах.

Звичайно, комуністична цензура не могла допустити у такому вигляді роман до читачів, тому із твору послідовно викреслювалися будь-які згадки про Бога, молитву і богобійність Робінзона. Таким чином радянські редактори перетворили книгу Дефо на пригодницький роман, в якому у героя просто не залишалося часу для молитов і роздумів про Бога. В результаті цієї фальсифікації у школах до сьогодні учням “нравоучительно” роз’яснюють, що у творі оспівується перемога людської праці, людського духа над силами природи, а не прославляється Господь.

Невже не знайдеться фахівця, який зумів би зробити науковий переклад цієї популярної книги про Робінзона Крузо, щоби у наших українських школах вчителі змогли прививати дітям любов до Бога і надію на Нього?

                   

         Ігор Ткач

       


Поділитися:
[+]
Сподобалось
18

Коментарі 

 
+1 #4 28.02.2012 21:54
пробув він там 28 років, 2 місяці та 19 днів.
Цитувати
 
 
0 #3 06.02.2012 16:21
Питання етики, моралі, ставлення до Бога, повсякденні проблеми вірника Дефо висвітлив у третьому томі "Робінзона", котрий у нас взагалі ніколи не перекладався й знайти видавця для котрого й сьогодні важко, якщо не неможливо.
Цитувати
 
 
0 #2 jerelo 31.01.2011 20:37
Аня, дякуємо за поправку - описку виправлено!
Цитувати
 
 
+2 #1 31.01.2011 19:07
він жив на острові 28 років,а не двадцять.
Цитувати
 

Додати коментар


Захисний код
Оновити